Team Shelby Grand Tour of Europe 2018

Vuonna 2018 Team Black Pull Power matkasi Carroll Shelbyn jalanjäljissä Europan kilparadoille.
Kävimme paikoissa jossa herra Shelby on vaikuttanut aikakaudellaan ja vaikuttaa edelleen muistojen merkeissä.
Carroll Shelby loi autoja, jotka oli tarkoitettu ajamiseen. Niimpä starttasimme matkaan "vanhuksella".


Mustang Shelby G.T. 500 vuosimallia 1967 kiidätti meitä kohteisiin, missä historian havina tuntui todelliseslta. Ohjauspyörän ja repsikan paikalla koettiin yhteisiä unohtumattomia ajokilometrejä  6772 km. Mika ajoi ja Hanna navigoi (usein oltiin hukassa). Hanna koki myös elämänsä 1. rata-ajon Le Mansessa eikä enää ikinä istu radalla auton kyytiin... 

Matkalla saimme kohdata uusia ystäviä, nähdä upeita paikkoja ja nauttia vanhan auton tunnelmasta. 
Automme valittiin kiertueen parhaimmaksi autoksi 

IMG_6596.jpg

Oman kameran kuvasatoa

Reissupäiväkirja

Hannan kirjoittama matkapäiväkirja Team Shelby Grand Tourilta 2018

 

2.7.2018 Auto starttaa Teiskosta kohden Turkua. Yölaivalla meren yli,  josta

3.7. Ruotsin halki Tanskan kautta Saksaan. Aina niin mukava Ruotsin läpi ajo sujuu mitä parhaiten musiikkia kuunnellen ja auringon säteistä nauttien. Saksassa yö Hammoorissa, missä aikasemmilla matkoillakin ollaan yövytty.


4.7 Ajo halki Saksan. Määränpäänä Hollanti ja hotelli Rotterdamissa. Ennen hotellille menoa meillä oli hyvin aikaa joten kävimme pesettämässä auton itsepalvelupesussa. Pesulassa sanakirjalle oli käyttö, koska kaikki tekstit oli hollanniksi. Puhtaalla autolla hotellille missä lasi kuohuvaa ja reissu Team Shelby Grand Tour Europe sai alkaa. Illalla meillä oli hotellilla tervetulotilaisuus ja päivällinen, Kick-off Party.  Tilaisudessa tutustuttiin uusiin ihmisiin Shelby hengessä :)


5.7 Hotellin aamupalan jälkeen startti ja ajo Pietersen US Cars & Bikes myymälään. Täällä saimme nauttia lounaan ja mukaan matkaan tuli uusia jäseniä. Myymälässä saimme tutustua Shelbyn uuteen tuotantoon, mitkä valmistetaan Euroopassa. Seurueeseemme liittyi Norjasta OVC 1965 Shelby G.T.350 R auton julkistamistilaisuudesta Shelby Americanin presidentti Gary Patterson.
Ajo jatkui lämpimässä aurinkoisessa säässä 
maisemista nauttien kohden Ranskaa. Hotelille Amienssissa tulo oli myöhään iltasella, joten nopean suihkun jälkeen päivälliselle ja nauttimaan hyvästä tunnelmasta ja kylmästä juomasta.

6.7 Tätä päivää on odotettu! Ajo letkassa Le Manseen. Poikkeemme yhteisellä lounaalla ihastuttavassa Bistrot du Boucher ravintolassa, missä meitä odottaa pihassa muutamia Fordeja ;) Mahat taas täynnä jatkamme kohden hotellia joka sijaitsee Toursissa lähellä Le Mansea. Matkan varrella vierailemme salaisessa  "autotallissa" mikä on kaikkille yllätys. Näemme useita alkuperäisiä Ford GT 40 autoja sekä muita rata-autoja joilla ajettiin vuosina 1966-69 Le Mansessa. Tämä paikka nostatti kylmät väreet iholle ja oli upea kuulla kun ATS Le Mans tiimin Robert Sarrailh tarinoi ajasta kilparadoilla tulkkinaan Philippe de Lespinay.
Illalista nautittiin yhdessä hotellilla.

7.7 Le Mans päivä koitti!
Saimme kunnian viedä Shelby johtajan Gary Pattersonin radalle aamusta. Gary sai koeajaa automme. Harmiksemme liikenne radalle oli kaoottinen ja noin 6 km ennen rataa automme alkoi kuumeta niin, että matka keskeytyi tienreunaan. Reipas Gary lähti kävellen radalle ja hetken jäähdyttelyn jälkeen käänsimme auton nokan kohti lounaspaikkaamme. Automme on alkuperäisessä kunnossa, ainoastaan jäähdytysjärjestelmä on muutettu niin, että autolla pystyy nykypäivänä ajamaan. Tosin yli 30 asteen helle sai rautapadan liian kuumaksi.
Gary pääsi aikataulussa radalle ja me yhteiselle lounalle hotelli Parisiin. Tämä hotelli on siitä kuuluisa, että Carrol Shelby yöpyi aina tässä hotellissa olessaan kisamatkalla. Oli siis tavallaan meidän onnemme, että auto keitti ja jouduimme kääntämään nokan poispäin Le Mansesta. Hotellin edessä liittyi seurueeseemme OVC tiimin Jim Marrietta autonsa 1965 Shelby G.T.350 R:n kanssa. Saimme huikean hienoja valokuvia Paris hotellin edestä ja nautimme yhteisen lounaan muiden joukossa. Alkuperäinen suunnitelmahan oli, että olisimme Garyn kanssa olleet radalla tämän ajan kuun muut nauttivat lounasta ja historiallisista hetkistä Ranskalaiskylässä.
Lounaan jälkeen päätimme yrittää uudemman kerran ajaa radalle. Lähdimme viimeisenä ja tarkoituksena oli, että ensimmäiset ilmoittaisivat meille vieläkö ruuhkia liikenteessä olisi. Pääsimme hienosti ajamaan Le Manseen. Ruuhkat olivat aamupäivästä ja autoillemme oli varattu läheltä pääsisäänkäyntiä parkkipaikat joten kaikki sujui tällä kertaa mainiosti. 
Ensimmäisenä menimme automuseoon (sinne tuo meidän autokin kuuluisi ikänsä puolesta). Museossa meillä oli opastettu kierros. Siellä oli kuitenkin niin kuuma, että ajatus kylmästä juomasta oli tällä kertaa mielessä enemmän kun vanhat autot... Seuravaksi siirryimme nauttimaan sitä kylmää juomaa reissun yhteistyökumppaneiden luokse. Päivällinen syötiin yhdessä Coca-Cola Cafessa keskellä Le Mans Paddockia. Hampurilaisannokset täytti vatsan ja sitä oli hieno mennä sulattelemaan katsomoon missä näimme mm. Ford Gt 40 startin ym. muita klassikkoja rataa kiertämässä. Kisat jatkuivat läpi yön mutta puoliltaöin olimme jo takaisin hotellilla nukkumassa.

8.8 Päätimme tänä aamuna, että jätämme aamupalan väliin hotellilla ja starttaamme ajoissa Le Mans radalle. Tapahtuma paikan päällä oli Le Mans Classic 2018. Vältimme näin ruuhkat ja otamme vaikka pienet aamutorkut autossa ennen porttien avautumista. Muutamat muutkin olivat päättäneet tehdä samoin ja olimme hyvissä ajoin nauttimassa Le Mansen tunnelmasta Fordin vieraina heti aamusta. Kiertelimme vielä aluetta rauhassa ja nautimme auringosta ja kisailevista klassikoista.
Päivän päätapahtuma meille oli kun pääsimme ajamaan itse radalle, Ford Paraatiin. Kypärät päähän ja eikun menoksi. Minä (Hanna) olin elämäni enimmäistä kertaa radalla ja se tuntui myös siltä, että jäi viimeiseksi. Nautin vain hetken ajosta, kun ajoimme pääkatsomon edestä hiljaa lipuen. Heilutellen yleisölle ja kuvia ottaen. Melko pian sain kuitenkin huomata, että autoa ei enään säästelty ja pieniä sinisiä Focus autoja vilisi sekä oikealta että vasemmalta puolelta ohitse. Radalla liehui keltaiset liput, mutta nämä hurjapäät eivät osanneet käyttäytyä "paraatissa" ja tilanne kärjistyi kilvan ajoksi radalla. Tilanne oli pelottava sillä meidän auto lienee vanhin yksilö alkupeäisessä kunnossa, jarrut vuodelta 1967 jne. Huokasinkin helpotuksesta kun kierros oli ohi ja meidät ohjattiin pois radalta. 
Le Manse jäi paraatin jälkeen taakse...Paitsi meiltä. Ruuhkat olivat taas pois päin ja automme jäi huoltotien reunaan jäähdyttelemään. Itse pääsimme vielä nurmelta katsomaan rata-ajoa. Oli oikeestaan hauska nähdä erilaiseta näkökulmasta tapahtumaa.
Pian kuitenkin matkamme jatkui taas lähelle Pariisia. Hotelli sijaitsi Le Coudray-Montceauxissa. Pääsimme kuitenkin hyvissä ajoin perille ja uimaan altaille.
Illaksi meille oli järjestetty Dinner Party American Car Cityssä. Mukaan illalliselle tuli myös muita Mustangeja ja Shelbyjä sekä yksi Shelbyn GT 40 mk II. Automme olivat esillä pihassa kun nautimme kylmää juotavaa ja söimme hyvin.

9.8 Vapaapäivä eikä matkalaukkuja tarvinnut pakata vaan saimme nauttia vielä toisen yön samassa hotellissa. Tuntui luksukselle vaan nauttia auringosta altailla, juoda virvoittavia juomia syödä lounasta. Kävimme paikallisessa ranskalaisessa supermarketissa ostamassa "tuliaisia" ja naposteltavaa.
Tänään oli ohjelman mukaan mahdollisuus lähteä Pariisiin päivälliselle, mutta me päätimme jäädä hotellille. Pariisi on niin nähty enkä pidä kyseisestä kaupungista juurikaan. Neljäs kerta Eifeltornissa ei siis houkuttele laisinkaan. Buddha Bar Paris jäi siis kokematta, mutta oli hienoa, että mahdollisuus tutustua Pariisiin oli järjestetty. Meillä oli matkassa kuitenkin usampi pariskunta (jenkeistä) jotka eivät olleet koskaan käyneet edes Euroopassa. Vietimme siis iltaa hotellilla muutamien muiden kanssa ja vain nautimme olosta.

10.8 Matkalaukut autoon ja hotelli vaihtuu, suunta kohden Spata ja Belgiaa. Matkan varrella pysyhdyimme lounaalle Restaurant La Garenneen. Ravintola on täynnä valokuvia ja maalauksia Shelbyn aikakaudesta. Ravintola sijaitsee aivan lähellä historiallista Reims-Gueux Racetrackiä. Pysähdymme Vanhan radan raunioille valkokuvaus sessioon ja muistelemme jälleen kerran Carrolia ja hänen upeaa uraansa rata-autoilussa. Minäkin löydän itselleni sopivan paikan, Champagne Clubin :)
Sateelta on matkan aikana vältytty, mutta ensimmäinen sadekuuro osuu Spahan. Meillä oli siis oma Spa tunnelma autossa koska vesi virtasi tiivisteistä sisään jalkatilaan. Paikoin näkyvyys olin olematon ajaessamme iltatilaisuuteen Shelby Genteleman Cariin. Tämä yritys on erikoistunut amerikkalaisiin autoihin ja meille näyttettiin heidän Show Roominsa. Nautimme täällä myös hauskan päivällisen. 

11.8 Matka jatkuu ja matkalaukussa alkaa olla enemmän likaisia vaatteita kuin puhtaita. Tänään pääsemme tutustumaan Belgiassa Lommelin Fordin testirataan. Paikan päälle päästyämme meiltä otetaan kaikki kuvaamiseen tarkoitetut välineet pois. Puhelin ja Dash Cam luovutetaan tiskille ja pääsemme ajamaan sisään tarkoin vartioidulle alueelle. Kun pysähdymme edessämme on uusi camo teipattu Ford Mustang Shelby GT500. Ennen kuin poistumme autoista se ajaa pois. Näemme siis uuden auton 2019 mallisen Mustangin muodon. 
Lopuksi pääsemme ajamaan Lommelin testiradalle ensimmäisinä ulkopuolisina ikinä paikan historiassa. Edellisen ratakokemukseni perusteella päädyn huoltoauton, Ford Transitin kyytiin. Ovaali jonka asteluku on reilu 50 ei houkuttele laisinkaan auton kyytiin. Ovaalin ylälaidalla pitää ajaa vähintään 160 km tunnissa, muuten auto kallistuu ja putoaa alemmille radoille. Alakierroksella taisi olla 120 km tunnissa vähimmäisnopeus. Radalla pääsi myös ajamaan ylä ja alamäkiä jotka olivat hurjan suuria. Huoltoauto vei meidät katsomaan reitin varrelle kun autot ajoivat. 
Testirata oli nähty ja koettu. Matka jatkui lounaalle Brasserie Groote Hoefiin. Sillä saimme taas hetken hengähtää ja syödä hyvin. Illalla söimme hotellilla Hollannissa. Tämän illan jälkeen muutama ystävämme poistui seurueesta. Grand Tour jatkaa matkaa aamulla Englantiin.

12.8 Englanti ja ensimmäistä kertaa laivalla yli kanaalin. Matka kesti puolitoista tunta ja oli mukava välipysähdys yhteisen lounaan merkeissä laivan ravintolassa. Folkestonessa meitä oli vastassa Englannin puolen järjestäjä Alex Fern. Kokosimme kaikki autot yhteen ja matkasimme hotellille, joka sijaitsi Lingfieldissä. 
Hotelli on Lingfield Park Marriott Hotel & Country Club. Hotellissa söimme päivällisen yhdessä ja reissuun yhtyi englantilaisia Shelby omistajia. Ikkunasta oli näkymä kuuluisalle laukkaradalle jonka laidalla olimme.

13.8 Matkalaukut autoon ja startti uusia nähtävyyksiä kohden. Hotellit alkaa menemään jo sekaisin ja huoneen numerosta ei ole tietoakaan enää tässä vaiheessa matkaa. Aamupalalla kysytään aina huonenumeroa ja arvailuksihan se monesti meni :) 
Ajamme englantilaista maisemaa ihallen kohti Beaulieu Motor Museumia. Tie tänne on huikean hieno. Alue on luonnonsuojelualuetta ja eläimet alueella ovat vapaana. Ajamme siis lehmien ja lampaiden keskellä kohden museota. Automuseo on todella hieno kohde, (jos on kiinnostunut vanhoista autoista). Lounaaksi saadaan perinteinen englantilainen lounas joka on kolmioleipiä ja pientä purtavaa ja paljon juotavaa + tietysti TEEtä.
Automme on parkkerattu aivan museon pääoven eteen näytille niin, että yleisö pääsi tutustuun myös Shelbyihin. Meillä on matkassa myös pari Skoda "Shelbyä" koska vuokraamosta sai tällaisia. Laitoimme vain Shelby tarrat merkin päälle ja tadaa autoista tuli Shelbyjä... 
Illaksi ajamme hotellille Southamptoniin. Päätimme lähteä ajoissa pois museoalueelta. Koska vettä oli satanut ja auton sisuskalut olivat saaneet pienen kasteen, oli pieni kuivaus tarpeen. Halusimme myös viettää enemmän aikaa hienossa Macdonald Botley Park Hotel & Spa hotellissa.
Illallisella meillä oli tervetulotilaisuus Englantiin ja tapasimme Aaron Shelbyn, Carrol Shelbyn pojan poijan. Aaronin toimenkuva on toimia Shelbyn kasvona erilaisissa tapahtumissa. 

14.8 Koitti aamu ja matkamme jatkuu. Onneksemme matkamme toinen yö samassa hotellissa on tänään. Kohteena Goodwood Festival of Speed. Lähdemme tänne myös ajoissa, koska ruuhkaa teillä on tiedossa. Pääsemme juuri ja juuri parkkipaikalle auton keittämättä liki 30 asteen lämmössä. Huokasemme helpotuksesta ja lähdemme kohti festivaalipuistoa. Kiertelemme aluetta ja tutustumme omatoimisesti Goodwoodin tarjontaan ja erilaisiin ständeihin sekä isoon varikkoalueeseen. Lounasta nautimme The Goodwood Hotellissa. Päivä on ollut lämpötilasta johtuen erittäin raskas ja jälkiruoka jää tällä kertaa väliin, koska haluamme vielä kävellä Goodwoodin alueella. Päivän päätteksi Ford on järjestänyt vip tilaisuuden meille heidän kattoterasilleen festivaalialueella. Saamme pientä purtavaa ja juomaa. Seuraamme myös ylätasanteelta Red Arrow ilmailunäytöksen. 
Päivä päättyy Goodwoodissa ja muut lähtevät ajamaan kohden päivällispaikkaamme. Me jäämme odottamaan Fordin osastolle, että alue hiljenee ja ruuhkat väistyvät. Mikäs siinä ollessa kunhan ruokaa ja juomaa riittää. Lopulta siirrymme autolle ja ajamme illan pimeydessä "oikopolkuja" The Hampshire Rose Pubiin. Lähtiessä hieman ruuhkaa, mutta valitsemme pikkuteitä, jolloin pääsemme hyvin etenemään. 
Tänään on viimeinen ilta ja on aika sanoa hyvästit kaikille. Huikeasta Team Shelby Grand Tour of Europe kiertueesta jää meille muisto parhaan auton osallistumisesta turneelle. Kaikki muut autot olivat uusia autoja. Meidän "vanhus" on sanansa mukaisesti auto joka on tarkoitettu ajamista varten. Näinhän Shelby autoja aikanaan rakensi.

15.8 Kotimatka alkaa. Pysähdymme vielä Ashfordissa missä tapaamme meille niin rakkaat englannin ystävämme Chrisin ja Rebeccan. Yöksi hotelliin josta näkymä Englannin Kanaaliin.

16.8 Ajamme Folkestonessa Euro Tunnel junaan, joka vie meidät Ranskan Calaisiin 35 minuutissa. Calaisista kohti Tanskaa minne saavumme yömyöhään. Matkalla suunnistamme muutaman kaupungin ruuhkia kierrellen maalaisteitä, jotta auto ei enään ylikuumenisi. 

17.8 Tanskan halki ja jälleen kerran myös Ruotsin halki ajo Tallink Silja Line terminaaliin Tukholmaan. Enää siis yksi yö ja pääsee kotiin pyykkiä pyörittämään.

18.8 Matkalta jäi paljon ihania muistoja. Ihmisä, kokemuksia, nähtyjä paikkoja ja yhteisoloa. Koti on kuitenkin se paikka, jonne on aina ihana palata. Täällä on se todellinen elämä. Tuo Champanjan hohtoinen elämä on vain väliaikaista huvittelua.

IMG_7215.jpg